VAŽNO OBAVJEŠTENJE!

Poštovani partneri, saradnici  i prijatelji,

Skupština Agencije za saradnju, edukaciju i razvoj (ACED) ovim putem vas obavještava da je Udruženje obustavilo provođenje svih aktivnosti zbog nemogućnosti da u kriminalnom i koruptivnom okruženju u kojem živimo obezbijedi pravilnu upotrebu projektnih sredstava, a samim tim, i  provođenje projektnih i svih drugih aktivnosti Udruženja na način koji bi bio u skladu sa statutarnim ciljevima i vrijednostima Udruženja.

Skupština ACED-a je u julu 2020. godine podnijela  Okružnom javnom tužilaštvu krivičnu prijavu protiv bivšeg izvršnog direktora Duška Vučića zbog osnovane sumnje da je zloupotrebom službenog položaja i pronevjerom novčanih sredstava oštetio Udruženje u iznosu od, po do sada utvrđenom, preko 500 000 KM. Na sjednici održanoj 10. juna 2020. godine Duško Vučić je smijenjen sa pozicije izvršnog direktora Udruženja te isključen iz članstva u skupštini Udruženja. Nakon podnošenja krivične prijave Dušku Vučiću je otkazan ugovor o radu zbog teže povrede radne obaveze.

Policijska uprava Banja Luka je, nakon provođenja istrage, u decembru 2020. godine podnijela  izvještaj Okružnom javnom tužilaštvu i izvijestila javnost da postoji osnovana sumnja za navode iz podnesene krivične prijave. Capital.ba

Detaljnije informacije o svim kriminalnim i koruptivnim procesima sa kojima se suočavamo možete pronaći na linku portala Capital.ba, kojem se ovom prilikom zahvaljujemo za izuzetnu profesionalnost u radu. Raduje nas činjenica da istraživačko novinarstvo još uvijek postoji na ovim prostorima.

Iskreno se nadamo da će Okružno javno tužilaštvo i Osnovni sud u Banjoj Luci najzad početi da primjenjuju pozitivne zakonske propise koji se odnose na sprečavanje korupcije i kriminala u svim sferama društva, pa i u udruženjima građana.

S poštovanjem,

Skupština ACED-a

Share