Tema četvrte online promišljaonice: Problemi pri studiranju u BiH

Još jedna u nizu građanskih promišljaonica koje se održavaju pod pokroviteljstvom Agencije za saradnju, edukaciju i razvoj, održana je u četvrtak, 4.6.2020. godine sa početkom u 18.00h, putem online platforme ZOOM meetings. Pored mreSVUBIH-ovog osoblja, Ajle Mahmutović i Majde Hidić, radionici je prisustvovalo i 20 učesnika iz BiH, ali i iz drugih dijelova Europe. Kovoditelj promišljaonice je bio Vedad Štaljo.

Ova promišljaonica se razlikovala od prethodnih, kako zbog teme tako i samih sudionika. Naime, naziv teme je glasio „Problemi pri studiranju u BiH“, sa akcentom na uticaj same pandemije, a sudionici su bili mladi od 18 do 28 godina. Na promišljaonici su učestvovali mladi ljudi, koji su imali šta da kažu o ovoj temi. Gotovo sat i po iznosili su svoja mišljenja i iskustva, te govorili o onome što ih muči i sa čime imaju ili su imali problema pri studiranju. Dvije učesnice su se čak i pripremile za sve ono što ih očekuje, jer završavaju srednju školu i željele su svoje dileme i nedoumice podijeliti sa ostalima.

Vrijeme predviđeno za ovu promišljaonicu bilo je prekratko s obzirom da su učesnici željeli još govoriti o ovoj temi. Zamolili su da se organizuje nastavak promišljaonice, zato što je tema aktuelna i zaslužuje više vremena. Učesnici su istakli da kvalitet razgovora i diskusije najbolje oslikava ozbiljnost teme i onih koji su učestvovali u promišljaonici. Složili su se da će zaključke sa ove izložiti na sljedećoj promišljaonici.

Autori teksta: Nevio Bruck i Vedad Štaljo

Share