CFLI-FCIL_bloc_signature_block-bilingual

Donator:  Kanadski fond za lokalne inicijative (CFLI)

Kao demokratsko društvo  čiju  polpulaciju čine pripadnici različitog kulturnog, vjerskog I jezičkog identiteta, mladi u Bosni I Hercegovini treba da razviju jedinstvo cilja i namjere koje prepoznaje i njeguje multikulturalne vrijednosti.

U skladu s tom vizijom  projekat “Incijativa mladih za pomirenje ka održivom miru” za cilj ima uspostavljanje participatorne metodologije za prevenciju i protivljenje tendencijama ka etničkoj i vjerskoj intoleranciji, govoru mržnje i nasilnom ekstremizmu koje postoji među mladima iz drugh kulturnih zajednica.

Cilj projekta je promovisanje pomirenja i podsticanje međuetničkog dijaloga preko obrazovanja nove generacije mladih lidera, koji će pokretati javne kampanje zagovaranja u svojim gradovima  I osmišljavati aktivnosti namijenjene  mladima u školi i  podijeljenim lokalnim zajednicama, a  koje vode ka multietničkom i  multikulturalnom pomirenju mladih.


Novosti o projektu

IMG-035c2f84945f203f895ff7926bba42b0-V

U periodu oktobar – novembar 2018.godine organizovano je ukupno dvanaest (12) međureligijskih treninga za predstavnike srednjoškolske populacije u BiH.  Treninzima koji su organizovani u Cazinu, Šipovu, Tešnju, Bugojnu, Živinicama, Sarajevu, Mostaru, Livnu, Doboju, Bijeljini, Prijedoru i Trebinju prisustvovalo je više od 230 predstavnika srednjoškolaca. Tokom treninga učesnici su dobili priliku da kroz jedinstvenu metodologiju “Djeca…

CFLI-FCIL_bloc_signature_block-bilingual

Omladinski kamp za obuke o pomirenju biće organizovan u Srebreniku od 30. novembra do  2. decembra 2018. godine. Kamp će okupiti mlade edukatore mreSVUBIH-a i studente teologije, koji će  tokom kampa sticati vještine za ulogu vršnačkih edukatora po novonastaloj metodologiji za međureligijsko obrazovanje, te usavršavati tehnike kojima će podsticati međuetnički dijalog u svojim školama i…

© 2015  ACED - agencija za saradnju, edukaciju i razvoj