IMG_20140822_142504Donator: Evropska Komisija u okviru programa “Sarajevo 2014”

Projekat koji finansira EU “Izučavanjem istorije do pomirenja” je počeo u maju 2014. godine a provodi ga Narodna i univerzitetska biblioteka Republike Srpske (NUBRS) u partnerstvu sa Agencijom za saradnju, edukaciju i razvoj (ACED).

EU finansira projekat u iznosu od 245.378 EUR u okviru programa “Sarajevo 2014” za obilježavanje stote godišnjice početka Prvog svjetskog rata, s ciljem da se širom svijeta pošalje poruka mira, pomirenja i solidarnosti.

Projekt traje 18 mjeseci i kroz niz aktivnosti će se obnoviti sjećanje na istorijske događaje u Bosni i Hercegovini koji su prethodili Prvom svjetskom ratu te predstaviti geo-politička slika Evrope toga vremena.

S ciljem izgradnje mirnog i stabilnog društva projekat promoviše pomirenje i uspostavljanje povjerenja u Bosni i Hercegovini. Prepoznajući važnost izučavanja istorije u tom procesu, kroz aktivnosti projekta podsticaće se razvoj kritičkog mišljenja i kultura dijaloga u kontekstu izučavanja i obilježavanja istorijskih događaja u Bosni i Hercegovini.

Prikupljanjem i predstavljanjem istorijske građe i organizovanjem javnih debata o pomirenju i zajedničkim vrijednostima, kao i različitostima i težnjama u kontekstu obilježavanja istorijskih događaja, promovisaće se tolerancija, nenasilno rješavanje konflikata, poštovanje i saradanja među grupama koje zastupaju različite stavove.

Izradom, promovisanjem i distribucijom publikacija i multi-medijalnih sadržaja, koji treba da nastanu tokom realizacije projekta, putem biblioteka i škola omogućiće se dostupnost ovih materijala velikom broju zainteresovanih građana, posebno mladih, s ciljem da se tumačenje istorijskih događaja dopuni sadržajima koji umanjuju uticaj negativnih obrazaca i stereotipa.

Očekuje se da aktivnosti i publikacije koje su predviđene projektom doprinesu povećanju nivoa povjerenja, tolerancije i saglasnosti u procesu izučavanja istorije u Bosni i Hercegovini.

Novosti o projektu