Počela konferencija „Podrška svjedocima/žrtvama u BiH?“

 Konferencija „Podrška svjedocima/žrtvama u BiH?“ počela je danas 12. novembra u hotelu Hollywood u Sarajevu i trajaće do 13.11. 2015. godine.  Konferenciju organizuju četiri partnerske organizacije  U.G. “Vive Žene” Tuzla, U.G. “Medica” Zenica, Fondacija “Udružene Žene” Banja Luka i Agencija za saradnju, edukaciju i razvoj “ACED” Banja Luka.

Događaj je dio projekta „Osiguranje pristupa pravdi za svjedoke/žrtve, kroz jačanje postojećih i uspostavljanje novih mreža podrške svjedocima u BiH“ koji finansira Evropska unija.

Kako su istakli organizatori konferencije cilj  projekta je unaprjeđenje pristupa pravdi i rehabilitaciji za preživjele/svjedoke kroz pružanje blagovremene multidisciplinarne podrške.

Učešće na konferenciji uzelo je oko 150 udruženja žrtava, organizacija civilnog društva koje pružaju podršku ovoj populaciji kao i predstavnika BiH i međunarodnih institucija.

Na početku konferencije učesnike je pozdravio Melvin Asin, šef Kooperacija u Delegaciji EU u BiH, koji je ovom prilikom istakao važnost implementacije projekta.

Bosna i Hercegovina je prošla dugačak put nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma 1995. godine, u političkom, socijalnom i ekonomskom smislu. Međunarodna zajednica je investirala jedan značajan dio novca i vremena kako bi izvršila obnovu infrastrukture i institucija. Napori koji su uloženi na obnovu prijateljstva i odnosa između različitih grupa ponekad nisu bili tako uspješni. Međutim, duboke etničke podjele i dalje nastavljaju da paralizuju društvo i da spriječavaju zemlju da postigne svoje strateške potencijale i idu u susret Evropskoj uniji. Čak i sad nakon 20 godina nakon rata imamo oprečna tumačenja istorije i upravo te oprečne priče dovode do toga da pomirenje izostaje – rekao je između ostaloga u svom obraćanju gospodin Asin.

Važnost uspostavljanja institucionalnih mreža podrške prepoznala je i Ambasada Velike Britanije u BiH i gostima konferencije obratio se i Edward Ferguson, Ambasador Velike Britanije u BiH, koji je tom prilikom podržao organizacije koje implementiraju projekat i istakao njihov napor koji je prema njegovim riječima dio reformske agende, odnosno dio strategije Evropske unije, a to je ta socijalna zaštita. Potencirao je i važnost ragovora o podršci svjedocima/žrtvama, naročito seksualnog nasilja te da vlade u BiH trebaju iskoristiti priliku koja im se kroz uspostavu Mreža pruža.

U ime projektnog tima gostima se obratila Jasna Zečević, direktorica „Vive Žene“ koja je tom prilikom rekla da je upravo dugogodišnje iskustvo u radu sa preživjelima rata i ratne traume omogućilo da „Vive Žene“zajedno sa partnerima dizajniraju program koji je usmjeren na uspostavljanje institucionalnih Mreža za podršku svjedocima, funkcionalnih timova, obuku o multidisciplinarnom psihosocijalnom radu sa svjedocima/žrtvama, te jačanju kapaciteta lokalnih nevladinih organizacija i aktivnosti informisanja javnosti o značaju pružanja podrške preživjelima/svjedocima.

Od izuzetne je važnosti razvoj integrisanog multidisciplinarnog prstupa u radu sa svjedocima/žrtvama i na taj način omogućiti im da dobiju kvalitetnu psihosocijalnu, psihološku i pravnu pomoć koja je potrebna prije, u toku i nakon suđenja – istakla je Zečević.

Jako je važno da ovih zadnjih jedanaest mjeseci partnerske organizacije zajedno pokušavaju poslati snažnu poruku, prije svega institucijama, da će svjedoka biti sve manje i manje ako zajedno ne iskoristimo svoje kapacitete i omogućimo svjedocima da znaju, gdje kada i kome se mogu obratiti i koju podršku i pomoć mogu dobiti, jer samo tako možemo reći da će oni imati adekvatnu podršku prije, u toku i nakon svjedočenja – istakla je Sabiha Husić, direktorica U.G. Medica Zenica.

Nakon zvaničnog obraćanja prezentovani su postignuti rezultati projekta, a učesnici konferencije imali su priliku da pogledaju i film u produkciji Medica Zenica „Još uvijek smo žive“, životnu priču preživjele ratnog silovanja.

U nastavku radnog dijela konferencije Teufika Ibrahimefendić, geštalt psihoterapeutkinja iz Vive Žene održala je prezentaciju „Važnost psihološke podrške svjedocima“. Nakon prezentacije učesnici su poslušali i video izjavu Svjedoka – iskustva sa svjedočenja, nakon čega je rad nastavljen u grupama na temu „Postojeći modeli i programi podrške žrtvama /svjedocima u BiH“.

Konferencija se završava 13. novembra kada će biti prezentovani i rezultati rada u grupama kao i sami zaključci konferencije.

Share