U Srebreniku održan trening za predstavnike mreVUK-a Tuzlanskog Kantona, Brčko distrikta i Posavske Županije

Predstavničko tijelo srednjoškolaca regije Tuzlanskog Kantona, Brčko Distrikta te Posavske Županije, u periodu od  10.-12.11.2016. godine u Srebreniku, održalo je svoj prvi trening sastanak za školsku 2015/16. godinu. Učešće su uzeli predsjednici Vijeća učenika srednjih škola sa ovoga područja.

Osnovni cilj treniga, pored jačanja kapaciteta i izgradnje novih vještina, bio je i diskutovanje o postojećim problemima te pronalazak adekvatnih strategija za rješavanje istih.
Učesnici su tokom prvog i drugog dana kreirali plan i program za predstojeću godinu. Kao bitan aspekt istoga istakli su  poboljšanje saradnje Mreže vijeća učenika TK-a sa Ministarstvom obrazovanja, nauke, kulture i sporta čija saradnja i prethodnih godina nije izostala.

Kroz kreativne radionice interaktivnog karaktera, učesnici su učili o procesu donošenja odluka na različitim nivoima. Bitnost znanja iz ove oblasti ogleda se u demokratskom radu Mreže savjeta vijeća učenika u Bosni i Hercegovini na svim nivoima, kroz proces donošenja demokratskih odluka pri čemu je pravo biranja i odlučivanja, ostavljeno srednjoškolcu kao jedinki koja prepoznaje, mapira te rješava probleme sa kojima se susreće ova starosna grupa. U sklopu ovog trodnevnog treninga, lideri srednjih škola, birali su rukovodstvo na nivou regija.

Program razvoja mreža savjeta/vijeća učenika u BiH, koji realizuje ACED u partnerstvu sa OKC-om, finansijski je podržan od EU Komisije i NED (National endownment for democracy).

Share