mreSVUBIH Akademija: Održan kamp za mlade lidere

U izviđačkom eko-centru „Ušće“ kod Trebinja u periodu od 22.07 do 29.07. održan je kamp za mlade lidere u sklopu Akademije Mreže Savjeta/Vijeća učenika Bosne i Hercegovine.

Akademija koju su zajedno realizovali mreSVUBIH, ACED i OKC, je jedinstven četverogodišnji program neformalne edukacije čiji je cilj razvoj omladinskih lidera, a koji usklađuje lične potrebe i interese sa izazovima liderstva u specifičnom ambijentu BiH. Ovogodišnji polaznici su četvrta generacija mladih ljudi koji žele razvijati i unaprijeđivati svoje liderske kompetencije i doprinositi razvoju društva kroz Akademiju.

,,Ovaj program pruža priliku da radimo na sebi, usvajamo nova znanja i načine kako prenositi znanje. Pored prilike za učenje mreSVUBiH Akademija nudi priliku da se mladi iz cijele države druže, provode kvalitetno vrijeme i razbijaju našu dnevnu monotoniju” – istakao je Ismet Bolić polaznik druge generacije ovog programa.

Kamp u Trebinju uključivao je trening edukacije polaznika Akademije iz oblasti prema afinitetima polaznika. Vršnjačka edukacija, mentorski rad, odnosi sa javnosti, odnosi sa vladinim institucijama i organizacijama civilnog društva i filantropija su neke od edukativnih sesija održanih na kampu. Pored edukativnog sadržaja priređene su sportsko-rekreativne i zabavne aktivnosti.

,,Nakon sedam dana na kampu sa sigurnošću mogu reći da sa sobom kući osim predivnih uspomena nosim i mnogo znanja koje će mi koristiti u svim sferama mog života. Očekujem da nakon ovih sedam dana nastavim napredovati, graditi sebe i društvo u kojem živim kroz ovu priču” – kazala je Aida Osmanagić polaznik ovogodišnje generacije Akademije.

Takođe, kamp je poslužio za kreiranje strategije rada Mreže Savjeta/Vijeća učenika Bosne i Hercegovine za narednu školsku godinu.
,,Vjerujem da će kreirana strategija olakšati rad Mreže, a da će ciljevi i aktivnosti definisani unutar strategije unaprijediti trenutnu situaciju po pitanju obrazovanja i položaja srednjoškolaca i mladih u Bosni i Hercegovini. Ova strategija predstavlja osnovu rada koju će srednjoškolci u narednoj godini iskoristiti za realizaciju svojih ideja” – zaključuje je Anel Smajić, projekt asistent.

Share