Obilježen Međunarodni dan podrške žrtvama torture

Međunarodni dan podrške žrtvama torture ove godine obilježežili su UG ,,Vive Žene, U.G. ,,Medica“ Zenica, Agencija za saradnju, edukaciju i razvoj ACED Banja Luka i Fondacija Udružene žene Banja Luka, u okviru projekta „Osiguranje pristupa pravdi za svjedoke/žrtve kroz jačanje postojećih i uspostavljanje novih mreža podrške svjedocima u BiH“ koji finansira Evropska unija.
Zajedničku poruku ,,Za svijet bez turture” organizatori su poslali iz nekoliko gradova u BiH: Tuzle, Zenice, Banjaluke, Bihaća, Mostara, Novog Travnika i Goražda.
Agencija za saradnju, edukaciju i razvoj ACED i Fondacija Udružene žene 26. jun u Banjaluci obilježili su na Trgu Krajine od 11:00 – 13:00h akcijom podjele promotivnih materijala građanima. A ovom prilikom akciji su se pridružile i ličnosti iz javnog života: Sandra Ljubojević – glumica Narodnog pozorišta RS ; Dejan Zorić – glumac pozorišta Jazavac i muzičar u grupi Aifel, i Vladimir Branković – bivsi rukometas i direktor rukometnog kluba Borac.
Nakon akcije na trgu Krajine, u Domu omladine je održan okrugli sto na temu torture na kojem su prisustvovali članovi institucionalne mreže za podršku svjedocima na području grada Banjaluke, kao i predstavnici drugih nevladinih organizacija.
U sklopu obilježavanja je organizovana i radionica za mlade na temu torture, takođe u Domu omladine.
Radionicu je vodio Novica Bogdanović iz DIS pozorišta mladih.
Današnje aktivnosti povodom obilježavanja Međunarodnog dana podrške žrtvama torture imaju jedan cilj, a to je da se podigne svijest kod građana o problemu torture u našem društvu.

Share