Obilježen Međunarodni dan ljudskih prava

Agencija za saradnju, edukaciju i razvoj „ACED“ Banja Luka , U.G.  „Vive Žene“ Tuzla, U.G. „Medica“ Zenica, Fondacija „Udružene žene“ Banja Luka, u nekoliko gradova Bosne i Hercegovine obilježavaju 10. decembar – Međunarodni dan ljudskih prava. Dan ljudskih prava pomenute organizacije obilježavaju u sklopu projekta koji implementiraju uz finansijsku podršku Evropske unije „Osiguranje pristupa pravdi za svjedoke/žrtve kroz jačanje postojećih i uspostavljanje novih mreža podrške svjedocim u BiH“, a sa ciljem podizanja svijesti javnosti o prioritetima i problemima sa kojim se sočavaju svjedoci u BiH. Ovaj značajan datum, projektni  tim obilježava u Banjaluci, Tuzli, Zenici, Novom Travniku, Mostaru, Bihaću, Goraždu i Livnu.

Agencija za saradnju, edukaciju i razvoj „ACED“ i Fondacija „Udružene žene“   Međunarodni dan ljudskih prava u Banja Luci obilježili su juče,  9. decembra, u Muzičkom  paviljonu od 11:00 do 20:00 časova. Na press konferenciji održanoj u 11:00h članovi projektnog tima istakli su važnost poštivanja svih ljudskih prava, imajući u vidu da ove organizacije realizacijom i drugih projekata u oblasti civilnog društva djeluju na zaštiti ljudskih prava (žena, lica sa invaliditetom, mladih…).  Posebna pažnja na press konferenciji posvećena je pravima svjedoka, što se konkretno odnosi na  pružanje zaštite i adekvatne podrške svjedocima u sudskim procesima u BIH.
U okviru programa održana je kreativna radionica, koju  je realizovalo DIS pozorište mladih, sa ciljem podizanja svijesti kod mladih o ljudskim pravima i poštivanju istih. Rezultat radionice je izložba fotografija u stop motion tehnici, sa porukama na temu ljudskih prava koje su sami učesnici kreirali.
Nakon radionice i izložbe, prisutni su mogli da pogledaju predstavu ,,Lilika“ , u izvođenju mlade glumice Dolores Letić, a za kraj kulturnog programa nastupio je acoustic duo Sway.

UG „Vive Žene“  će danas u hotelu Tuzla u 11.00 sati održati sastanak mreže za podršku svjedocima/žrtvama na području Tuzlanskog kantona. Tema sastanka je analiza rada mreže za podršku svjedocima/žrtavama za područje ovog kantona i dogovor o budućim aktivnostima i načinu djelovanja mreže. Za 13:00 sati planirana je pretpremijera dokumentarnog filma „Dnevnik jednog svjedoka“ koji je producirala Radiotelevizija Bosne i Hercegovine (BHRT) u saradnji sa U.G. „Vive Žene“ Tuzla.

„Medica“ Zenica će u okviru svojih redovnih aktivnosti, a kao dio kampanje 16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja i obilježavanja Međunarodnog dana ljudskih prava upriličiti i podjelu promotivnog materijala projekta „Osiguranje pristupa pravdi za svjedoke/žrtve kroz jačanje postojećih i uspostavljanje novih mreža podrške svjedocim u BiH“.

Share