Održana VIII konferencija mreSVUBIH-a

U Sarajevu je od 08.-11. 05.2016. godine održana VIII konferencija mreSVUBIH-a. Srednjoškolci su 9. maja na Dan Evrope, organizovali ulični performans sa ciljem skretanja pažnje na problem odliva mozgova iz BIH. Performans je uključivao kolektivno napuštanje zemlje uz poruku: ,,Kunemo se da ćete nekada poželjeti da se vratimo”.

Oko pet stotina srednjoškolaca iz svih dijelova Bosne I Hercegovine, uz podršku srednjoškolaca iz Republike Srbije, Hrvatske I Slovenije upriličilo je centralnu aktivnost povodom najljućeg neprijatelja ove zemlje – odliva mozgova. Na zanimljiv, interaktivan način, srednjoškolci su kroz niz aktivnosti ukazali na probleme s kojima se susreću tokom srednjoškolskog obrazovanja. Na pet različitih, a njima u ovoj situaciji bitnih lokacija, srednjoškolci su realizovali akciju koja je podrazumijevala njihovo zaleđivanje s porukama upućenih vlastima. Centralni događaj završen je rečenicom „Mi smo srednjoškolci Bosne i Hercegovine, što vama ne želimo“, upućenom svima onima koji mogu uticati na promjene u obrazovanju, a to svjesno ili nesvjesno ne čine.

Program razvoja mreža savjeta/vijeća učenika u BiH, koji realizuje ACED u partnerstvu sa OKC-om, finansijski je podržan od EU Komisije. i NED (National endownment for democracy).

 

Share