MRESURS organizovao javnu debatu sa mladim kandidatima lokalnih izbora u BIH

U banjalučkom Domu omladine, 27.09.2016. godine održana  je javna debata pod nazivom “Želim da upoznam one za koje treba da glasam”. Banjalucki srednjoškolci razgovarali su sa mladim političarima, koji su na listama političkih partija u BL. Punoljetni srednjoškolci glasaju po prvi put, i shvataju to ozbiljno. Iz tog razloga zele da od mladih kandidata na izbornim listama dobiju odgovore na pitanja koja se ticu njihove budicnosti.

Debati je prisustvovalo blizu 100(stotinu) srednjoškolaca I 6(šest) kandidata političkih partija i 1(jedan) nezavisni kandidat. Govorilo se o problemima sa kojima se srednjoškolci susreću svaki dan. Spomenuti su problemi nepostojanja kancelarije za srednjoškolce u ovom gradu, nepostojanje odgovarajuće infastrukture za sportske aktivnosti, loša dostupnost narodne univerzitetske biblioteke, mala izdvajanja za razvoj kulture i sporta te konstantno zanemarivanje talenata od strane gradske vlasti i mnogi drugi.

Cilj debate je bio probuditi svijest kod kandidata i potaknuti ih da, ukoliko dobiju mandate, počnu da se bave problemima ove populacije koja je jako brojna, i ove godine, u puno većem broju izlazi na izbore nego što je to bio slučaj prethodnih godina, te se sigurno ne mogu zanemariti.

Srednjoškolci su poslali poruku da je vrijeme da se njihovi problemi počnu rješavati i da se predizborna obećanja, za promjenu, trebaju početi ispunjavati kako bi njihova lokalna zajednica napredovala i imala šta pružiti ovim mladim ljudima.

Program razvoja mreža savjeta/vijeća učenika u BiH, koji realizuje ACED u partnerstvu sa OKC-om, finansijski je podržan od EU Komisije i NED (National endownment for democracy).

Share