ACED, Fondacija ,,Udružene žene”,  UG „Vive Žene“ Tuzla, i UG „Medica“ Zenica, u više gradova BiH obilježili Međunarodni dan ljudskih prava

Međunarodni dan ljudskih prava, partnerske organizacije su obilježile u Banjaluci, Bijeljini, Višegradu, Modriči, Trebinju, Zenici, Tuzli, Živnicama, Novom Travniku, Bihaću, Mostaru, Goraždu, Livnu i Bosanskom Grahovu.

Agencija za saradnju, edukaciju i razvoj „ACED“ i Fondacija „Udružene žene“ Dan ljudskih prava u Banjaluci obilježili su 9. decembra uličnom akcijom i snimanjem mannequin challenge-a u Domu omladine sa volonterima na temu: Akcija za Međunarodni dan ljudskih prava.Istog dana, sa početkom u 18 časova u Gradskom pozorištu „Jazavac“ održana je predstava ,,Pustolovine Boleta Komete“ Nevid teatra u koprodukciji sa GP Jazavac. Sve karte su poklonjene djeci iz Banjaluke koja su u stanju socijalne potrebe, te je ovo prikazivanje za njih bilo besplatno.

U saradnji sa institucionalnim mrežama za podršku svjedocima/žrtvama iz Republike Srpske, 10. decembra su održane ulične akcije u Bijeljini, Višegradu, Modriči i Trebinju sa ciljem da se skrene pažnja što većeg broja građana na značaj ovog dana, kao i važnost poštivanja ljudskih prava. Dan ljudskih prava pomenute organizacije obilježavaju u sklopu svojih redovnih aktivnosti i projekta koji provode uz finansijsku podršku Evropske unije „Osiguranje pristupa pravdi za svjedoke/žrtve kroz jačanje postojećih i uspostavljanje novih mreža podrške svjedocim u BiH“, a sa ciljem podizanja svijesti javnosti o prioritetima i problemima sa kojim se sočavaju svjedoci u BiH.

Share