U Banjaluci održana trka ,,Za svijet bez torture!”

U nedjelju, 18. juna, sa početkom u 10 časova je održana trka Banjalučke trkačke lige ,,Za svijet bez torture!” .
Trku su organizovali Agencija za saradnju, edukaciju i razvoj ACED, Fondacija ,,Udružene žene” i Atletski klub invalida ,,Vrbas” sa ciljem obilježavanja
Međunarodnog dana podrške žrtvama torture – 26. juni.
Ove nedjelje ,,Za svijet bez torture!” je trčalo preko 200 trkača, rekreativaca, građana i građanki Banjaluke. Sredstva koja su prikupljena od startnine, jedan dio je iskorišten za kupovinu karata za
humanitarnu žurku koju srednjoškolci iz Banjaluke organizuju za svog druga koji je nastradao u Italiji na ekskurziji, dok će drugi dio biti iskorišten za izgradnju trim staze u parku Mladen Stojanović.

Ovaj značajan datum se obilježava u sklopu projekta ,,Osiguranje pristupa pravdi za svjedoke/žrtve kroz jačanje postojećih i uspostavljanje novih mreža za podršku svjedocima u BIH”, koji zajednički realizuju UG ,,Vive žene”, UG ,,Medica” Zenica, Fondacija ,,Udružene žene” Banja Luka i Agencija za saradnju, edukaciju i razvoj ACED Banja Luka, a koji finansira Evropska unija. Cilj obilježavanja je da se podigne svijest građana BIH o ovom društvenom problemu, ali i o važnosti mreža koje pružaju sveobuhvatnu podršku svjedocima/žrtvama.

I ove godine, širom BIH će biti obilježen ovaj značajan datum, tako da će projektni partneri organizovati ulične akcije i druge aktivnosti sa zajedničkom porukom ,,Za svijet bez torture!“ u više gradova: Tuzla, Doboj, Trebinje,  Zenica, Sarajevo, Bihać,  Ključ, Bijeljina, Višegrad, Goražde, Novi Travnik, Mostar.

Share