GRAĐANI U PROMIŠLJANJU – Spontana prijateljska Promišljaonica

Društvo Grupnih Analiticara Beograd –DGAB

Psiho-Socijalna Sekcija DGAB, Consulting-Art

Centar za mirovne studije Banja Luka ­– Psihološko savjetovalište

Sinergija Art – Banja Luka

Psiho-Socijalna Radionica

GRAĐANI U PROMIŠLJANJU

Spontana prijateljska Promišljaonica

Banja Luka – Proljeće 2018

 

Nedelja, 20. maj 2018.

 

Mjesto održavanja – “Centar za mirovne studije-Psihološko savjetovalište”

Miše Stupara 10, Banja Luka

 

Voditelj radionice GP – Dragana Dragojević-Gajić

Učesnik radionice/Kovoditelj Internacionalnih Psiho-Socijalnih Dijaloga

Christopher Scanlon

O RADIONICI

Građaniupromišljanju su dobrotvorna aktivnost  koju već više od deceniju organizuje Sekcija društva grupnih analitičara Beograd (DGAB) u saradnji sa Consulting-Art Beograd. To je razgranati program građanskih psiho-socijalnih radionica, koje se održavaju po jedna u svakom godišnjem dobu.

“Građani-u-promišljanju” (zovemo ih još  “narodne mislionice” ili “promišljaonice”) su  radionice koje zainteresovanim učesnicima pružaju mogućnost da u podsticajnom  okruženju razgovaraju o raznim aktuelnim društveno-psihološkim temama iz uloga građana Republike Srpske, Srbije, Evrope i svijeta o aktuelnom trenutku u društvu i  našim zajednicama, kao i u drugim društvima – iz svojih različitih perspektiva brojnih građanskih uloga: kao zaposlenih radnika i saradnika, volontera, nezaposlenih ili penzionera, kao rođaka, supružnika, roditelja ili djece, kao komšija ili prolaznika na ulicama, kao društveno-političkih sagovornika, učesnika u kulturnim događajima, birača, lidera i menadžera u svojim organizacijama, sportskih navijača ili aktivista, pacijentata u zdravstvenom sistemu, ili ulogama pomagača, itd.

Svaka radionica je organizovana i osmišljena tako da učesnici mogu  zajedno da promišljaju o različitim stavovima i iskustvima, da zajedno dožive osjećanja koja se pojavljuju i o njima pričaju, kako bi se otvorio prostor u kome različitosti polako mogu da postaju aspekti bogatijeg i više integrisanog doživljaja i razumijevanja društveno-psihološke realnosti u kojoj živimo. Mogućnost da ljudi požele jedni druge zaista da saslušaju šta misle i osjećaju, eventualno i u zonama gdje postoji veliki sukob perspektiva, pa time i potencijalna mržnja, svađe i rasprave, stvara zainteresovanost da se kreira i uči vještina dijaloga – umjesto naših čestih sklonosti ka jednoumlju, agresiji, građanskoj  izolovanosti u doživljajima bezizlaznosti, beznadežnosti i besmisla. O takvim teškim osjećanjima, takođe se može govoriti, u težnji da se podijele i razumiju.

            “Građani-u-promišljanju”  proizašli su iz internacionalne mreže  radionica  ‘Listening Post’ –  djelimično su zadržali  povezanost i njihov dizajn (slobodnog razgovora koji je podstican  neutralnim psihoanalitičkim stavom voditelja, prvo u većim grupama, zatim u manjim grupama, pa opet  ponovo u većim,  sa mogućnošću  pravljenja  zajedničkih  psiho-socijalnih hipoteza ). Listening Post je aktivnost internacionalne organizacije OPUS (Organization for Promoting Understanding of Society) o čijem radu možete detaljnije saznati na www.opus.org.uk.

No, tokom godina su se u Srbiji razvili i obogatili korišćenjem metoda društvenog sanjanja, društvenog bilježenja, skiciranja i crtanja, inter-grupnih događaja – razvili su se u nekoliko svojih varijeteta, kraćeg i dužeg trajanja, prilagođavajući se uslovima u sredini u kojoj se održavaju.  Često ih vode psihoanalitički psihoterapeuti, grupni analitičari, edukanti grupne analize ili psihoanalitičke psihoterapije, te se principi slobobodnih asocijacija i slobodno lebdeće diskusije poštuju u većini seansi.

Težnja programa “Građani-u-promišljanju”  je da pored učesnika koji samo jedanputa učestvuju pružajući doprinos, takođe da mogu i da požele da češće učestvuju, ili da postanu voditelji svojih sličnih radionica, tj. da u raznim gradovima i selima, postignu svoju lokalnu održivost u sezonskom ritmu tj.četiri puta godišnje. Ideja je da zainteresovani voditelji pružaju dobrotvorno po nekoliko sati godišnje svog angazmana na ovaj način. Pored mreže radionica u Beogradu, održavani su u Kosovskoj Mitrovici, Novom Sadu, u Užicu, Banja Luci, Ivanjici, Nišu, Rovinju, Rušama u Sloveniji. Mogu biti različite veličine od 15 tak učesnika do više desetina, a najveća dosada održana u Beogradu 2013. godine (dvojezična srpski-engleski) imala je 160 učesnika. Takođe, program Internacionalni Psiho-socijalni Dijalog započet je 2015. godine u Beogradu sa voditeljima Marinom Mojović, Chris Scanlon, Carla Penna, Svein Tielta, a namijenjen za komunikaciju sličnih građanskih promišljaonica u svijetu.

Većinu radionica koristimo istovremeno i kao mogućnost treninga za buduće voditelje: edukanti dobijaju priliku neposrednog ko-vođenja različitih seansi, kao i učenja organizovanja kroz učestvovanje u organizacionom odboru. Više radionica vodili su i organizovali sasvim samostalno edukanti – uz superviziju.

PROGRAM RADIONICE

  9.30  –  10.00    Registracija i okupljanje                                                   (30 min)

10.00  –  10.05    Uvod u radionicu                                                                 (5 min)

10.05  –  10.35    Seansa društvenog sanjanja                                                (30 min)

10.35  – 11.15      Promišljaonica prvi dio (slobodne psihosocijalne asocijacije u velikoj grupi) (40 min)

11.15 – 11.30      Pauza                                                                                    (15 min)

11.30  – 12.00     Promišljaonica drugi dio – (sagledavanje tema u manjim grupama)    (30 min)             

12.00 – 12.45      Promišljaonica treći dio                                                        (45 min)

                           (intergrupni dijalog  i pravljenje psiho-socijalnih hipoteza u velikoj grupi)

12.45 – 13.00      Završetak: Pregled iskustva radionice                                (15 min)

Radionice se ne naplaćuju, njegujemo princip besplatnosti (eventualno dobrovoljni prilog za kafu i osvježenje).

 

 

 

O  voditeljima

Voditelji opšteg programa GP:

Dr. Marina Mojović –psihijatar, mr.sci, psihoanalitički psihoterapeut, trening grupni analitičar,  psihoanalitički organizacioni konsultant, Predsednik psihosocijalne sekcije DGAB,

mojovicm@eunet.rs, dr.marinamojovic@gmail.com.

Dr. Jelica Satarić – psihijatar, psihoterapeut, trening grupni analitičar, sa dugogodišnjim iskustvom rada sa grupama. Član Sekcije DGAB. (Tel. +381631015796)

GP program u Banja Luci -voditelji:

Dr.Marina Mojović

Vera KelavaMr psihologije, psihoterapeut, grupni analitičar, edukant Sistemsko-psihodinamskog Treninga, Treninga za voditelje Građana-u-promišljanju, sa dugogodišnjim iskustvom rada sa grupama.

Pridruženi član DGAB, član GASI. Tel. +38765538241

Dragana Dragojević-GajićPsiholog, psihoterapeut, grupni analitičar, edukant naprednog Sistemsko-psihodinamskog Treninga, Treninga za voditelje Građana-u-promišljanju sa dugogodišnjim iskustvom rada sa grupama.

Pridruženi član DGAB, član GASI. Tel. +38765948712

 

Koordinaciono tijelo programa GP:

Marijana Ajduković, Stefan Cerovina, Dragoslav Stefanović i Branka Bakić

Organizacioni odbor ove radionice:

Dragana Dragojević-Gajić (dragana_drag@hotmail.com ), Vera Kelava, Marijana Ajduković i Sanja Jokić

 

Prijave slati na mail

 gradjani.u.promisljanju@gmail.com  

dragana_drag@hotmail.com

 

Share