Najava press konferencije povodom prezentacije projekta “Izučavanjem istorije do pomirenja”

Press konferencija povodom prezentacije projekta “Izučavanjem istorije do pomirenja” će biti održana u Banjoj Luci, 18. septembra (četvrtak) u 11.00 časova u Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci RS (kancelarija broj 13).

Projekat finansira EU, a provodi ga Narodna i univerzitetska biblioteka Republike Srpske (NUBRS) u partnerstvu sa Agencijom za saradnju, edukaciju i razvoj (ACED).

EU finansira projekat u okviru programa “Sarajevo 2014” za obilježavanje stote godišnjice početka Prvog svjetskog rata, s ciljem da se širom svijeta pošalje poruka mira, pomirenja i solidarnosti.
Projekt traje 18 mjeseci i kroz niz aktivnosti će se obnoviti sjećanje na istorijske događaje u Bosni i Hercegovini koji su prethodili Prvom svjetskom ratu te predstaviti geo – politička slika Evrope toga vremena.

S ciljem izgradnje mirnog i stabilnog društva projekat promoviše pomirenje i uspostavljanje povjerenja u Bosni i Hercegovini. Prepoznajući važnost izučavanja istorije u tom procesu, kroz aktivnosti projekta podsticaće se razvoj kritičkog mišljenja i kultura dijaloga u kontekstu izučavanja i obilježavanja istorijskih događaja u Bosni i Hercegovini.

Projekat će predstaviti gospođa Ljilja Petrović Zečić, menadžer projekta.

[button id=”” style=”filled” class=”” align=”” link=”http://aced.ba/site/projekti-2/izucavanjem-istorije-do-pomirenja/” linkTarget=”_self”bgColor=”accent1” hover_color=”accent2” font=”15” icon=”” icon_placement=”left” icon_color=””]Opširnije o projektu [/button]

Share