Round Table in Gorazde with the Aim to Start the Establishment of Institutional Support Network for Witnesses / Victims from the Area of Bosnia – Podrinje CantonOdržan okrugli sto u Goraždu s ciljem uspostavljanja institucionalne mreže podrške svjedocima/žrtvama na području Bosansko-podrinjskog kantona

Održan okrugli sto u Goraždu s ciljem uspostavljanja institucionalne mreže podrške svjedocima/žrtvama na području Bosansko-podrinjskog kantona – Agencija za saradnju, edukaciju i razvoj

Okrugli sto je održan u organizaciji Udruženja „Medica“ – Zenica i Agencije za saradnju,edukaciju i razvoj – Banja Luka, sa ciljem uspostavljanja institucionalne mreže podrške svjedocima/žrtvama na području Bosansko-podrinjskog kantona. Na ovom okruglom stolu su bili prisutni premijer u Vladi Bosansko-podrinjskog kantona gdin Emir Oković, predstavnici Institucija Bosansko-podrinjskog kantona, kao i predstavnici NVO sektora.

Prisutne je pozdravila mr.sci. Sabiha Husić, direktorica „Medica“ – Zenica, i izrazila zadovoljstvo zbog velikog odziva pozvanih učesnika Okruglog stola.  Prisutnima se obratio i premijer Vlade Bosansko-podrinjskog kantona, mr.sci. Emir Oković i izrazio punu podršku za uspostavu saradnje i  institucionalne Mreže za podršku preživjelim i preživjelim/svjedocima u predmetima ratnih zločina, seksualnog nasilja i drugih krivičnih djela na području Bosansko-podrinjskog kantona (BPK).  Na okruglom stolu  istaknuta je važnost adekvatne podrške za žrtve prije, za vrijeme i poslije svjedočenja u sudskim procesima.  Prenoseći 20 godina iskustva ,,Medice“, gđa. Husić je naglasila da je jedan od ciljeva da se dobra iskustva u uspostavljanju mreža podrške svjedocima/žrtvama prenesu na teritoriju cijele Bosne i Hercegovine.

Učesnici okruglog stola gdin  Ramiz Pivić, šef Odjela za ratne zločine Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona,  i Inela Kaknjo psihologinja ,,Medica“ – Zenica prenijeli su svoja iskustva u radu sa svjedocima/žrtvama na području ZDK, te istakli potrebu senzibiliziranog pristupa i pružanja psihosocijalne podrške korisnicima ovih institucionalnih mreža.
Prilikom razgovora sa učesnicima okruglog stola razmijenjena su iskustva, informacije i prepoznate potrebe te samim tim načinjen prvi korak ka uspostavljanju institucionalne mreže podrške svjedocima/žrtvama u BPK. Dogovoreno je i potpisivanje Memoranduma o saradnji između Vlade Bosansko-podrinjskog kantona i projektnih partnera.

Share