U Visokom održan trening za srednjoškolce u sklopu projekta ,,Izučavanjem istorije do pomirenja”

Agencija za saradnju, edukaciju i razvoj ACED Banja Luka organizovala je radionicu u sklopu projekta ,,Izučavanjem istorije do pomirenja” za srednjoškolce u Visokom.
Ovaj projekat je finansiran od strane Evropske unije, a cilj je promovisanje mira u Bosni i Hercegovini. Radionica je pobudila veliko interesovanje visočkih srednjoškolaca, koji su imali priliku da se kroz svojevrsno druženje upoznaju sa istorijom Bosne i Hercegovine, a posebno sa istorijskim dešavanjima iz 1914. godine i Prvog svjetskog rata.

“Danas smo u okviru projekta “Izučavanjem istorije do pomirenja” posjetili visočke srednjoškolce koji su se, na naše zadovoljstvo, u velikom broju prijavili kao učesnici ovog projekta. Projekat je počeo juče u Brezi, gdje smo imali sjajna iskustva sa brezanskim srednjoškolcima, a danas nam je veoma drago što imamo priliku da ugostimo predstavnike četiri različite škole iz Visokog, a to su: MSŠ “Hazim Šabanović”, Gimnazija “Visoko”, Medresa “Osman ef. Redžović” i Franjevačka klasična gimnazija.” – rekao je Dino Kulić, jedan od trenera na ovom projektu.

“Cilj same radionice je razgovarati sa srednjoškolcima o dešavanjima u Sarajevu 1914. godine, te su danas u Visokom svi učesnici radionice imali priliku da pogledaju dokumentarni film koji govori upravo o tim dešavanju, a nakon toga su razgovarali o samom filmu. Tokom same radionice mladi su upoređivali ta istorijska dešavanja sa današnjicom, poručivši tom prilikom da je ideal mladih jednakost, te da treba izučavati i zalagati se za zajedničku istoriju svih naroda u BiH, kako bi došlo do konačnog pomirenja.” – rekao je Kulić na kraju razgovora za Visoko.co.ba.

Na kraju radionice, koju su vodili treneri mreSVUBiH (mreže Savjeta Vijeća Učenika BiH) Samir Purić i Dino Kulić, svakoj školi učesnici radionice dodijeljeno je na poklon re-print izdanje kompleta knjiga Vladimira Dedijera “1914.”

Share