Otvoren Centar za ekonomski i ruralni razvoj

Centar za ekonomski i ruralni razvoj koji će podržavati ekonomski razvoj regije kroz pružanje usluga malim i sreddnjim preduzećima i drugim subjektima u ruralnim sredinama otvoren je 13. oktobra 2016. godine u Krnetama, opština Laktaši.

Centar, koji je sagrađen na lokaciji stare škole,  svečanim presjecanjem vrpce otvorili su Mariangela Fittipaldi, v.d. šefa Sekcije za ekonomski razvoj, infrastrukturu i prirodne resurse u Delegaciji Evropske unije u BiH i Miodrag Matavulj, direktor Centra za ekonomski i ruralni razvoj (CERD).

Obnovu objekta stare škole i osnivanje Centra za ekonomski i ruralni razvoj finansirala je Evropska unija kroz projekat “Regionalni rast kroz ekonomski i ruralni razvoj – ReGERD”, koji implementira Agencija za saradnju, edukaciju i razvoj ACED, Banja Luka, uz projektne partnere opštine Gradiška, Kozarska Dubica, Laktaši i Srbac, Udruženje LAG SAVUS, Lokalna razvojna agencija Kozarska Dubica i Univerzitetski preduzetnički centar Banja Luka.

Obnova Centra je izvršena u sklopu projekta čija je ukupna vrijednost 597.638 eura. Projektne aktivnosti uključuju pružanje usluga malim i srednjim preduzećima privrednicima i farmerima kako bi poboljšali konkurentnost njihovih preduzeća i proizvoda, osigurali razvoj novih tržišta i mogućnosti, i unaprijedilo otvaranje novih radnih mjesta. Projekat takođe jača poslovno okruženje za preduzetnike kroz uspostavljanje javno-privatnog dijaloga, spajanje privrede sa akademskim ustanovama, uvođenje inovacija u rad preduzeća te pružanje  novih finansijskih šema.

Share