Mreža vijeća učenika kantona Sarajevo održala drugi trening u novoj školskoj godini

U periodu od 22.-23.3.2017. godine održan je drugi trening Mreže vijeća učenika Kantona Sarajevo za školsku 2016/17 godinu u Srednjoj školi metalskih zanimanja u Sarajevu.
Treningu su prisustvovali predstavnici 30 srednjih škola Kantona Sarajevo, dva predstavnika Bosansko-podrinjskog kantona te predsjednica Mreže savjeta učenika Republike Srpske.

Nakon upoznavanja predstavnika škola Kantona Sarajevo sa predstavnicima Bosansko-podrinjskog kantona, uslijedila je analiza problema na nivou Vijeća učenika srednjih škola. Razgovarano je o tome šta je to što se poboljšalo u radu školskih vijeća, te je zaključak da bolja informisanost učenika jeste ključ za uspjeh. Na taj način nema nezainteresovanih srednjoškolaca koji odbijaju raditi na realizaciji učestalih aktivnosti.

Osim sumiranja dosadašnjih uspjeha, srednjoškolci su planirali program rada za tekuće polugodište. U  njihovom planu aktivnosti našli su se događaji poput „Dan karijere“, obilježavanje Dana grada Sarajeva i „Ostavi trag“. U toku je i kampanja mreSVUBiHa, čije aktivnosti su predstavljene također u Sarajevu. Na samom kraju treniga odabrano je prijelazno rukovodstvo. Za predsjednicu je izglasana Sanja Trivković, za prvu zamjenicu Aida Karović, a za drugog zamjenika Eldar Voljevica.

Program razvoja mreža savjeta/vijeća učenika u BiH, koji realizuje ACED u partnerstvu sa OKC-om, finansijski je podržan od EU Komisije i NED (National endownment for democracy).

Share