MreVUK SBK: Održan trening u Vitezu

Srednjoškolci nisu samo učenici nego doprinos zajednici i budućnosti a to su pokazali 05.i 06.aprila ove godine. Srednjoškolci Srednjobosanskog kantona prisustvovali su treningu Mreže Vijeća učenika Srednjobosanskog kantona koji je održan u Vitezu. Na ovom treningu srednjoškolci su imali priliku da kroz interaktivne radionice, kreativno izražavanje, timske vježbe, prije svega jačaju svoje kapacitete, osobine i vještine.

Na treningu je izabrano i prelazno rukovodstvo Mreže Vijeća učenika Srednjobosanskog kantona tako da je Inzudin Čejvan postao novi presjednik, njegovi zamjenici su Almina Mukača i Ema Bečirović, a funkciju PR-a Mreže Vijeća učenika Srednjobosanskog kantona obavljati će svi članovi rukovodstva, kako bi timskim angažmanom budući rad bio što uspješniji. Prema riječima sadašnje presjednice Mreže Vijeća učenika SBK zadovoljstvo joj je što mrežu Vijeća učenika SBK čine mladi, ambiciozni ljudi, puni motivacije i želje za promjenama te da se napokon shvati da naši srednjoškolci nisu problem već resurs koji ova država posjeduje.

Pored mnogo ideja koje su se preplitale na ovom dvodnevnom treningu, odlučili smo da napravimo zajedničku aktivnost tzv.“mreVUKlijada“ kako bi umrežili, upoznali sve srednje škole SBK i stvorili još jednu pozitivnu sliku srednjoškolaca u BiH. Sastanku je također prisustvovala i Ministrica obrazovanja, nauke, kulture i sporta SBK gospođa Katica Čerkez koja je sa prisutnima razgovarala o trenutnoj situaciji u kantonu na polju obrazovanja te je vođena diskusija o problemima i načinima njihovog rješavanja također na polju obrazovanja i kulture.

Program razvoja mreža savjeta/vijeća učenika u BiH, koji realizuje ACED u partnerstvu sa OKC-om, finansijski je podržan od EU Komisije i NED (National endownment for democracy).

Share