Centar za mirovne studije

O radionici

Građaniupromišljanju su dobrotvorna aktivnost  koju već cijelu deceniju organizuje Sekcija društva grupnih analitičara Beograd (DGAB) u saradnji sa Consulting-Art Beograd. To je razgranati program građanskih psiho-socijalnih radionica, koje se održavaju po jedna u svakom godišnjem dobu.

“Građani-u-promišljanju” (zovemo ih još  “narodne mislionice” ili “promišljaonice”) su  radionice koje zainteresovanim učesnicima pružaju mogućnost da u podsticajnom  okruženju razgovaraju o raznim aktuelnim društveno-psihološkim temama iz uloga građana o aktuelnom trenutku u društvu i  našim zajednicama, kao i u drugim društvima – iz svojih različitih perspektiva brojnih građanskih uloga: kao zaposlenih radnika i saradnika, volontera, nezaposlenih ili penzionera, kao rođaka, supružnika, roditelja ili djece, kao komšija ili prolaznika na ulicama, kao društveno-političkih sagovornika, učesnika u kulturnim događajima, birača, lidera i menadžera u svojim organizacijama, sportskih navijača ili aktivista, pacijentata u zdravstvenom sistemu, ili ulogama pomagača, itd.

Svaka radionica je organizovana i osmišljena tako da učesnici mogu  zajedno da promišljaju o različitim stavovima i iskustvima, da zajedno dožive osjećanja koja se pojavljuju i o njima pričaju, kako bi se otvorio prostor u kome različitosti polako mogu da postaju aspekti bogatijeg i više integrisanog doživljaja i razumijevanja društveno-psihološke realnosti u kojoj živimo. Mogućnost da ljudi požele jedni druge zaista da saslušaju šta misle i osjećaju, eventualno i u zonama gdje postoji veliki sukob perspektiva, pa time i potencijalna mržnja, svađe i rasprave, stvara zainteresovanost da se kreira i uči vještina dijaloga – umjesto naših čestih sklonosti ka jednoumlju, agresiji, građanskoj  izolovanosti u doživljajima bezizlaznosti, beznadežnosti i besmisla. O takvim teškim osjećanjima, takođe se može govoriti, u težnji da se podijele i razumiju.

“Građani-u-promišljanju”  proizašli su iz internacionalne mreže  radionica  ‘Listening Post’ –  djelimično su zadržali  povezanost i njihov dizajn (slobodnog razgovora koji je podstican  neutralnim psihoanalitičkim stavom voditelja, prvo u većim grupama, zatim u manjim grupama, pa opet  ponovo u većim,  sa mogućnošću  pravljenja  zajedničkih  psiho-socijalnih hipoteza –nešto više o LP u prilogu). No, tokom godina su se u Srbiji razvili i obogatili korišćenjem metoda društvenog sanjanja, društvenog bilježenja, skiciranja i crtanja, inter-grupnih događaja – razvili su se u nekoliko svojih varijeteta, kraćeg i dužeg trajanja, prilagođavajući se uslovima u sredini u kojoj se održavaju.  Često ih vode psihoanalitički psihoterapeuti, grupni analitičari, edukanti grupne analize ili psihoanalitičke psihoterapije, te se principi slobobodnih asocijacija i slobodno lebdeće diskusije poštuju u većini seansi.

Težnja programa “Građani-u-promišljanju”  je da pored učesnika koji samo jedanputa učestvuju pružajući doprinos, takođe da mogu i da požele da češće učestvuju, ili da postanu voditelji svojih sličnih radionica, tj. da u raznim gradovima i selima, postignu svoju lokalnu održivost u sezonskom ritmu tj.četiri puta godišnje. Ideja je da zainteresovani voditelji pružaju dobrotvorno po nekoliko sati godišnje svog angazmana na ovaj način. Pored mreže radionica u Beogradu, održavani su u Kosovskoj Mitrovici, Novom Sadu, u Užicu, Banja Luci, Nišu, kao i u Rovinju tokom IAGP konferencije 2015. Mogu biti različite veličine od 15 tak učesnika do više desetina, a najveća održana u Beogradu 2013 (dvojezična srpski-engleski) imala je 160 učesnika.

Većinu radionica koristimo istovremeno i kao mogućnost treninga za buduće voditelje: edukanti dobijaju priliku neposrednog ko-vođenja različitih seansi, kao i učenja organizovanja kroz učestvovanje u organizacionom odboru. Više radionica vodili su i organizovali sasvim samostalno edukanti – uz superviziju.

Obzirom na značaj i jedinstvenost  “Građana-u-promišljanju”  početkom oktobra 2015.godine održana je internacionalna konferencija (“Reflective Citizens-Paralyzed Citizens”)  sa ciljem dodatnog pažljivog razmatranja metodologije i  njenog daljeg razvoja.

 

 

Program radionice

  9.30  –  10.00            Registracija i okupljanje

10.00  –  10.15            Uvod u radionicu

10.15  –  11.00            Seansa društvenog sanjanja

11.00  –  11.30            Matriks građana – slobodne psihosocijalne asocijacije

11.30  – 11.50             Pauza

11.50  – 12.40             Promišljaonica prvi dio (dijalog u velikoj grupi)

 12.40 – 13.00             Pauza

13.00  – 13.50             Promišljaonica drugi dio – (dijalog u manjim grupama)                 

13.50  – 14.00             Pauza

14.00 – 14.45             Promišljaonica treći dio (integracija iskustava u velikoj grupi –

                                   intergrupni dijalog, pravljenje psihosocijalnih hipoteza)

14.45 – 15.00             Završetak: Pregled iskustva radionice

15.00  – 15.30            Osvježenje, pozdravljanje  

Radionice se ne naplaćuju, njegujemo princip besplatnosti

(eventualno dobrovoljni prilog za kafu i osvježenje).

 

O  voditeljima

Voditelji opšteg programa GP:

Dr. Marina Mojović

Psihijatar, mr.sci, psihoanalitički psihoterapeut, trening grupni analitičar, psihoanalitički organizacioni konsultant,

Predsednik sekcije DGAB

11000 Beograd, Jovanova 9

Email: mojovicm@eunet.rsdr.marinamojovic@gmail.com.

tel: +381112910459

Mob.+381637787642  

Dr. Jelica Satarić

Psihijatar, psihoterapeut, trening grupni analitičar, sa dugogodišnjim iskustvom rada sa grupama.

Član Sekcije DGAB. Tel. +381631015796

GP program u Banja Luci -voditeljke radionice:

Dr. Marina Mojović

Vera Kelava

Psiholog, mr. sci, psihoterapeut, grupni analitičar, edukant Sistemsko-psihodinamskog Treninga, Treninga za voditelje Građana-u-promišljanju, sa dvadesetogodišnjim iskustvom rada sa grupama.

Pridruženi član DGAB, član GASI, član Analitic – Network Couching Tel. +38765538241

Dragana Dragojević-Gajić

Psiholog, psihoterapeut, grupni analitičar, edukant Sistemsko-psihodinamskog Treninga, Treninga za voditelje Građana-u-promišljanju sa dugogodišnjim iskustvom rada sa grupama.

Pridruženi član DGAB, član GASI, član Analitic – Network Couching Tel. +38765948712

Organizacioni odbor ove radionice:

Voditelji odbora: Dragana Dragojević-Gajić (dragana_drag@hotmail.com ) i Vera Kelava (vera.kelava@gmail.com)

 

Prijave slati na mail

gradjaniupromisljanjubih@gmail.com

Informacije o LP

         LP – Listening Post je aktivnost internacionalne organizacije OPUS (Organization for Promoting Understanding of Society) o čijem radu možete detaljnije saznati na www.opus.org.uk.

LP radionica se tradicionalno održava jednom godišnje u istom danu početkom januara u četrdesetak zemalja svijeta kao radionica koja ima za cilj da razmatra aktuelnu psiho-socijalnu dinamiku u pojedinim zemljama, regionima i svijetu kao cjelini. U nekim zemljama ovakve psiho-socijalne radionice održavaju se u više gradova, kao i više puta godišnje (obično po jedna u svakom godišnjem dobu), što je tokom prošle godine uvedeno i u DGAB.

Svake godine se pridružuju nove učesnice, a ove godine učestvuju: Australija, Austrija, Belgija, Bugarska, Kanada, Čile, Kuba, Češka Republika, Danska, Estonija, Farska Ostrva, Finska, Francuska, Njemačka, Grčka, Grenland, Holandija, Mađarska, Indija, Irska, Izrael, Italija, Litvanija, Meksiko, Norveška, Peru, Poljska, Portugal, Rumunija, Srbija, Južnoafrička Republika, Španija, Švedska, Švajcarska, Tajland, Sjedinjene Američke Države i Velika Britanija.

Smatra se da srednja grupa zainteresovanih građana (15- 20), uz primjenu specifičnih tehnika facilitacije može da pruži izvjesno socijalno ogledanje kroz radionicu u kojoj se:

  1. u prvom dijelu slobodno asocira,
  2. u drugom dijelu kratko, uz kafu/čaj zajedno razmatra koje su teme spontano izašle kao dominantne,
  3. i u trećem dijelu zajedno prave psihosocijalne hipoteze.

 

Svako zainteresovan može pratiti dinamiku koju ove radionice odslikavaju, kako u pojedinim zemljama svijeta tako i kroz godine. Iskustvo je da često bude raznovrsnih viđenja i razmišljanja, od suprotstavljenih do vrlo sličnih (nekad neobično sličnih iz hiljadama kilometara udaljenih dijelova svijeta), i većini učesnika ovo je obično interesantno i  podsticajno iskustvo.

 

 

Share