Koronavirus glavna tema druge građanske online promišljaonice

Druga po redu građanska promišljaonica „Priče iz nepričave“ održana je u nedjelju, 31. maja 2020. godine sa početkom u 14:00h, putem online platforme Zoom. Pored rukovodstva mreSVUBiH-a kojeg su činili Majda Hidić, Ajla Mahmutović i Ermin Mandžuka, prisustvovalo je i 20 učesnika iz raznih dijelova Bosne i Hercegovine.

Na samom početku promišljaonice učesnici su se predstavili i međusobno upoznali. Uslijedila je glavna aktivnost tokom koje su učesnici imali priliku razgovarati o aktuelnoj temi koja je najzastupljenija u društvu, a to je koronavirus. Tokom trajanja promišljaonice iznosili su svoje stavove, mišljenja, te su kroz konstruktivan dijalog došli do određenih zaključaka i nekih novih saznanja. Uzimajući u obzir da su učesnici većinom bili studenti Medicinskog fakulteta, oni su osim iz stručnog aspekta, iznosili i svoja lična razmišljanja. Razgovaralo se i o trenutnoj problematici mladih unutar države, posebno obrazovanja i studija za vrijeme i nakon koronavirusa. Učesnici su iznosili stavove i mišljenja i u vezi sa online nastavom. Diskutovali su o tome da li će online nastava zaživjeti u većem intenzitetu nakon pandemije u našoj državi.

Jedna od glavnih aktivnosti sa ove promišljaonice bila je deset strategija manipulacije, gdje su učesnici imali priliku da rade u grupama i da se još više međusobno upoznaju i timskim radom dođu do rješenja zadataka koji su im podijeljeni. Bili su raspoređeni  u pet grupa. Svaka grupa je imala po dva zadatka (problema) koje su trebali riješiti i prezentovati rješenja drugim grupama, te potom međusobno diskutovati o tome. Važno je istaći da je ova promišljaonica zbog zanimljivosti i velike zainteresiranosti učesnika trajala i duže od očekivanog. Učesnici su dali i kratki osvrt na anketu o pomirenju koju su ispunjavali prije same promišljaonice.

Nakon završetka promišljaonice i prilikom prikupljanja utisaka od učesnika, većina je iznijela mišljenje da je promišljaonica bila mnogo interesantna i dinamična, te da su se u ozračju opuštene atmosfere i kroz konstruktivan dijalog dotakli velikog broja tema. Svi su bili zadovoljni, te su poručili da očekuju poziv za još jednu promišljaonicu.

Autori teksta: Nevio Bruck i Ermin Mandžuka

Share