Nastavlja se održavanje građanskih promišljaonica “Priče iz Nepričave”

Mreža savjeta/vijeća učenika u Bosni i Hercegovini u okviru projekta „Razvojna inicijativa za osnaživanje mladih“ u narednom periodu nastavlja raditi na organizaciji i realizaciji građanskih promišljaonica „Priče iz Nepričave“.

Promišljaonice će biti realizovane u nekoliko bh. gradova, a organizuju se u saradnji sa Agencijom za saradnju, edukaciju i razvoj (ACED) iz Banja Luke. Već iduće sedmice održaće se prve promišljaonice, i to 26.08.2020. godine u Bihaću, 28.08. u Zenici i 29.8. u Sarajevu.

Građanske promišljaonice su radionice koje će zainteresovanim učesnicima pružiti mogućnost da u podsticajnom okruženju razgovaraju o raznim aktuelnim društveno-psihološkim temama iz uloge građana, odnosno iz svojih različitih perspektiva brojnih građanskih uloga: kao učenika i studenata, zaposlenih radnika i saradnika, volontera, nezaposlenih, rođaka, supružnika, roditelja, kao komšija ili prolaznika na ulicama, kao društveno-političkih sagovornika, učesnika u kulturnim događajima, birača, lidera i menadžera u svojim organizacijama, sportskih navijača i aktivista itd.

Svaka radionica je organizovana i osmišljena tako da učesnici mogu zajedno da promišljaju i razmjenjuju mišljenja o različitim stavovima i iskustvima, te da razgovaraju o različitim ličnim iskustvima.

Cilj promišljaonica je da učesnici kroz konstruktivan dijalog, u sigurnoj i podsticajnoj atmosferi, razgovaraju i o problemima svakodnevnice, čak i o onima koji su osjetljivog karaktera, a o kojima ne bi pričali zbog straha ili nekog drugog razloga. Osim toga, učesnici će moći diskutovati i razmjenjivati mišljenja i između sebe, te na taj način nastojati otvoriti prostor u kome poštujemo različitosti i uvažavamo druge i drugačija mišljenja, ali i pokazati da kao aktivni građani djelujemo na promjenu društvene percepcije i potičemo druge na proaktivan angažman.

Za razliku od prvog serijala, kada su promišljaonice bile organizovane preko Zoom video platforme, drugi serijal promišljaonica će biti organizovan uživo u nekoliko bh. gradova. Promišljaonice će biti realizirane u augustu i septembru mjesecu 2020. godine.

Share