Grad Visoko domaćin nove građanske promišljaonice

Serijal građanskih promišljaonica „Priče iz Nepričave“ proteklog vikenda gostovao je u Visokom. Promišljaonica je realizirana u subotu, 12.09.2020. godine u Omladinskom klubu ”Zvijezda’.

Promišljaonicu je vodio Ermin Mandžuka, uz pomoć kovoditelja Tarika Halilovića, a prisustvovalo je 25 učesnika iz Visokog, uglavnom studenata sa različitih fakulteta. Na početku promišljaonice učesnici su se upoznali sa planom aktivnosti. S obzirom na to da je većina učesnika prvi put imala priliku da prisustvuje ovakvom vidu građanskog skupa, postavljeno je mnogo pitanja koja su se nametnula tokom organizacije promišljaonice.

Diskusija i razgovori tokom promišljaonice bili su veoma zanimljivi. Diskutovalo se o koronavirusu i trenutnom stanju u BiH uslijed pandemije COVID-19, te problemima koje je koronavirus prouzrokovao. Tokom promišljaonice moglo se čuti dosta različitih mišljenja mladih učesnika. U fokusu promišljaonice bila je problematika mladih na području Visokog, kao i teme koje se nerado dijele sa drugima i o kojima se u društvu mnogo ne govori.

Promišljaonica je trajala dva sata, a protekla je u interesantnoj i dinamičnoj atmosferi. Izneseno je mnogo pozitivnih ideja i utisaka. Učesnici promišljaonice zahvalili su se organizatorima, te insistirali na organizovanju još jedne promišljaonice. Na kraju je zaključeno da su Visokom potrebne promjene.

Tekst priredio: Nevio Bruck

Share