Obilježavanje međunarodnog dana podrške žrtvama toruture

Agencija za saradnju edukaciju i razvoj i Fondacija ,,Udružene žene“, uz podršku Evropske unije, drugu godinu za redom organizuju obilježavanje  Međunarodnog dana podrške žrtvama torture.
Ovogodišnja akcija biće održana 25. juna na Trgu Krajine u Banjaluci pod sloganom  ,,Za svijet bez  torture“. 

Aktivnosti obilježavanja se organizuju u sklopu projekta ,,Osiguranje pristupa pravdi za svjedoke/žrtve kroz jačanje postojećih i uspostavljanje novih mreža podrške svjedocima u Bosni i Hercegovini“, uz finansijsku podršku Evropske unije, a koji realizuju Agencija za saradnju,edukaciju i razvoj ACED – Banja Luka, UG ,,Vive žene“ – Tuzla,  UG ,,Medica“ – Zenica i Fondacija ,,Udružene žene“ .
Veliki značaj za podršku žrtvama torture i svjedocima/ žrtvama imaju multidisciplinarne mreže za podršku koje su već uspostavljene i koje će biti razvijene kroz ovaj projekat.  Ove mreže čine profesionalci iz institucija (tužilaštvo, sudovi, centri za mentalno zdravlje, centri za socijalni rad…) i nevladinih organizacija.

Program obilježavanja Banja Luka:

24.06. – 11:00h – press  konferencija – PRESS centar Banja Luka (hotel Bosna)

25.06. –  12:00h -14:00h – ulična akcija – nastup plesnog kluba City Jazz – Trg Krajine

Pored Banjaluke, obilježavanje Međunarodnog dana podrške žrtvama torture, projektni partneri organizuju u još nekoliko gradova širom RS i FBIH: Zenici, Tuzli, Sarajevu, Brčkom, Modriči, Višegradu, Mostaru, Novom Travniku, Ključu, Goraždu, Bosanskom Grahovu, Bihaću, Bijeljini  i Trebinju.

Share