Diskusija na temu „strategija manipulacije“ obilježila novu online promišljaonicu

Jedna od građanskih promišljaonica u serijalu „Priče iz nepričave“ održana je u petak, 5. juna 2020. godine sa početkom u 17:30h, putem online platforme ZOOM Meetings. Pored mreSVUBiH osoblja, Ajle Mahmutović i Majde Hidić, te kovoditelja razgovora Miloša Rajaka, na promišljaonici je učestvovalo još 15 mladih iz različitih dijelova Bosne i Hercegovine.

Na samom početku, učesnici su se predstavili, naveli stvari kojima se bave i iskazali svoja interesovanja. Uslijedio je glavni dio promišljaonice. Diskusija je započela raspravom o anketi koju su učesnici bili obavezani da ispune prije početka promišljaonice. Anketa se odnosila na poglede učesnika na rat u BiH 1990-ih godina, te odgovornosti njegovih učesnika. Međutim, nije dugo trebalo da se priča poveže s trenutno najaktuelnijoj temi u svijetu, koronavirusu, kao i o globalnoj situaciji koju je virus prouzrokovao.

Učesnici su zatim, slučajnim odabirom, podijeljeni u pet manjih grupa, sa zadatkom da pronađu primjer za dvije određene strategije manipulacije, koje su svi dobili u vidu Word dokumenta, neposredno pred početak promišljaonice. Grupe su dobile deset minuta vremena da zajedno pronađu primjere iz svoje okoline, regiona ili svijeta, a zatim su se vratili u glavnu sobu, gdje je svaka grupa iznosila svoje primjere, uz komentare ostalih učesnika.

Nakon toga, na red je došla i posljednja faza promišljaonice, odnosno sumiranje utisaka i zaključivanje diskusije. Učesnici su poručili da su zadovoljni održanom promišljaonicom, te da su zainteresovani za još ovakvih aktivnosti sa nekim drugim zanimljivim i aktuelnim temama.

Autori teksta: Nevio Bruck i Miloš Rajak

Share