„Kako je koronavirus uticao na živote mladih?“ tema nove u nizu online promišljaonica

Šesta u nizu građanskih promišljaonica „Priče iz nepričave“, održana je 6. juna 2020. godine, putem platforme ZOOM Meetings. Na njoj je učestvovalo 15 studenata iz cijele Bosne i Hercegovine te dva učenika završnih razreda srednje škole. Pored ovih učesnika, promišljaonici je prisustovalo osoblje mreSVUBiH-a. Fokus promišljaonice je bio na tome kako koronavirus utiče na živote mladih u BiH?

Na početku promišljaonice učesnici su se predstavljali i međusobno upoznavali, te je na taj način stvorena prijatna radna atmosfera. Uslijedilo je upoznavanje sa temom koja je itekako aktuelna među studentskom populacijom, a odnosi se na to kako je pandemija koronavirusa uticala na svakodnevni život mladih. Studenti i učenici su imali priliku iznijeti svoja zapažanja o online nastavi koja je u proteklom periodu zaživjela i na našim prostorima. Tom prilikom iznesene su pozitivne i negativne strane online nastave. Pored ove teme, razgovaralo se i o potezima aktuelne vlasti prije, za vrijeme i poslije proglašenog vanrednog stanja. Učesnike je zanimalo i kako je karantin uticao na mentalno zdravlje stanovništva.

Kroz razgovor, mladi su se se dotakli i medijske manipulacije koja je, kako su zaključili, bila veoma prisutna u proteklom periodu. Nakon završenog drugog dijela promišljaonice o medijskoj manipulaciji vijestima, učesnici su oformili grupe (po četvero). Dobili su zadatak da izdvoje dobre i loše odluke koje je vlast donosila za vrijeme pandemije. Rad u manjim grupama omogućio je učesnicima da razmijene stavove i mišljenja te međusobno sarađuju. Nakon 15 minuta rada u manjim grupama, svaka grupa je imala određeno vrijeme da iznese svoje zaključke.

Tokom promišljaonice mladi su ohrabrivani da kritički razmišljaju, razmjenjuju svoja viđenja i iznose argumente koji bi im pomogli u suočavanju različitih stavova. Uprkos racionalnom sukobu mišljenja, učesnici su pokazali spremnost na razumijevanja drugih.

Nakon kratke evaluacije, promišljaonica je završena u 19:45h, nakon dva sata i petnaest minuta. Probijanje termina trajanja promišljaonice dokaz je kolika je bila velika zainteresovanost učesnika, koji su promišljaonicu ocijenili kao vrlo kvalitetnu. Istakli su da bi rado ponovo učestvovali na sličnim aktivnostima.

Autori teksta: Nevio Bruck i Jovana Jokić

Share