Zaključak sedme promišljaonice:
„Korona krizu“ iskoristiti za online usvajanje znanja od inozemnih profesora

Sljedeća u nizu promišljaonica koju organizuje mreSVUBiH u saradnji sa Agencijom za saradnju, obnovu i razvoj (ACED) održana je 07. juna 2020. godine, putem online platforme ZOOM Meetings. Pored mreSVUBiH osoblja, promišljaonici je prisustvovalo i 17 učesnika iz raznih krajeva Bosne i Hercegovine. Tema primišljaonice je bila obrazovanje tokom pandemije koronavirusa.

Na samom početku učesnici su se potrudili da kažu nešto interesantno o sebi. Vrlo aktuelna i zanimljiva tema pružila nam je mogućnost da damo svoje mišljenje o obrazovanju u potpuno novim i neočekivanim okolnostima. S obzirom da su učesnici promišljaonice bili studenti na različitim univerzitetima, a dvoje njih čak iz Ljubljane i Trsta, diskusija je bila prilično interesantna. Učesnici su iznijeli svoja pozitivna i negativna iskustva prilikom online predavanja i ispita. Većina se složila da je kvalitet predavanja i održavanja ispita mnogo bolji kada se održava uživo u amfiteatrima. Kao pozitivnu stranu predavanja putem online platforme ZOOM Meetings istakli su da je ovaj način mnogo praktičniji i bolji za gostujuće profesore i za studente koji bi imali mogućnost usvajanja znanja od velikih stručnjaka iz inozemstva.

Kroz interesantnu i zanimljivu diskusiju tokom promišljaonice, došlo se i do teme političke manipulacije ljudima i kriminala za vrijeme pandemije, politike, te nacionalizma kao neizbježnih tema ukoliko pričamo o kvalitetu života i obrazovanja mladih ljudi u Bosni i Hercegovini.

Na samom kraju promišljaonice učesnici su bili podijeljeni u četiri grupe sa ciljem da se još bolje upoznaju. Nakon toga dobili su vrijeme da razmijene mišljenja o pozitivnim i negativnim koracima koje je vlast u Bosni i Hercegovini učinila u protekla tri mjeseca. Radionica je trajala 90 minuta. Učesnici su izrazili zadovoljstvo održanom promišljaonicom, te su istakli želju za sudjelovanjem u ovakvim aktivnostima i u budućnosti.

Autori teksta: Nevio Bruck i Sabina Hatić

Share