Nova online promišljaonica:
Osvrt na rat u BiH 25 godina poslije i koje pouke smo izvukli?

Nova građanska promišljaonica „Priče iz nepričave“ održana je u petak, 12. juna 2020. godine sa početkom u 21:00h putem online platforme ZOOM Meetings. Promišljaonici je pored osoblja iz Mreže savjeta/vijeća učenika Bosne i Hercegovine, Ajle Mahmutović i Majde Hidić, te organizatora i kovoditelja Tarika Halilovića, prisustvovalo još 20 učesnika iz različitih dijelova Bosne i Hercegovine.

Početak promišljaonice je protekao u uvodnim riječima i upoznavanju učesnika. Nakon dijela sa upoznavanjem, uslijedio je glavni dio ove aktivnosti. Razgovor je počeo raspravom o anketi koju su učesnici bili obavezani da popune, a koja se tiče subjektivnih pogleda na rat u BiH tokom devedesetih godina prošlog vijeka, te njegovih učesnika. Nakon kraće diskusije o navedenoj temi, učesnici su slučajnim odabirom podijeljeni u šest manjih grupa sa zadatkom da razmijene mišljenja o tri najaktualnije teme u svijetu i Bosni i Hercegovini. Grupe su imale deset minuta vremena da zajedno pronađu primjere iz svoje okoline, regiona ili svijeta, a zatim su se vratili u glavnu sobu, gdje je svaka grupa iznosila svoje primjere, uz komentare ostalih učesnika.

Nakon toga je uslijedio i posljednji dio promišljaonice, gdje su učesnici razmijenili utiske te razgovarali o svojim impresijama. Izrazili su zadovoljstvo održanom promišljaonicom i istakli da su zainteresirani za slične aktivnosti sa nekim drugim temama.

Autori teksta: Nevio Bruck i Tarik Halilović

Share