Održana prva građanska online promišljaonica „Priče iz nepričave“

Prva u nizu građanskih promišljaonica održana je u nedjelju 31.05.2020. godine u 11.00h, putem online platforme ZOOM Meetings. Pored mreSVBiH osoblja na promišljaonici je učestvovalo 16 učesnika iz cijele Bosne i Hercegovine. Tema prve promišljaonice je bila pandemija koronavirusa.

Na samom početku, učesnici su se upoznali te razmijenili prve utiske jedni o drugima. Potom su imali zadatak da na što kreativniji i zabavniji način kažu drugima odakle dolaze, čime se bave, šta studiraju ili koju školu pohađaju.

U glavnom dijelu promišljaonice učesnici su razgovarali o pandemiji koronavirusa i njenom utjecaju na naše društvo. Diskutovali su i o globalnom stanju uslijed ovog virusa. Učesnici su pandemiju povezali sa mnogobrojnim problemima u BiH kao što su nacionalizam, manipulacija, mediji, rat u BiH, a sve u cilju građenja kritičkog objektivnog razmišljanja prozurokovanog iz činjenica i stavova do kojih su sami došli.  Učesnici su bili podijeljeni u pet manjih grupa sa zadatkom da pronađu primjer za dvije strategije manipulacije u svojoj zajednici, državi, regionu, a koje su prethodno napisali i poslali svim učesnicima. Nakon što su razmijenili mišljenja u grupama, vratili su se u plenum gdje su obrazlagali i komentarisali svih deset strategija i pronalazili primjere u svojim zajednicama. Rad u grupama je značajno pomogao da se učesnici još više zbliže, opuste i iznesu jedni drugima kritičko mišljenje. Nakon toga, učesnici su iznijeli komentare o provedenom istraživanju o pomirenju na državnom nivou. Prethodno su poslali ankete preko online upitnika kojeg su ispunili prije promišljaonice, a na kojem se i zasniva cjelokupno istraživanje.

Zaključak do kojeg su učesnici došli, a što je bio jedan od ključnih ciljeva ove aktivnosti, jeste da poredeći stanje u vezi koronavirusa sa ratnim dešavanjima u Bosni i Hercegovini uočavamo da je potreban veći nivo solidarnosti i empatije u trenucima kada su cijela država i društvo u opasnosti. Konstatovano je da takve krizne situacije kao i način života nakon njih ne treba da se zasnivaju na separacijama nego na solidarnosti, zajedništvu i pomirenju.

U komunikaciji sa učesnicima nakon realizovane aktivnosti, ali i iz kratkog upitnika koji su popunili na kraju sastanka, stiče se utisak da su učesnici i više nego zadovoljni ovom aktivnošću i da bi rado ponovili ovo iskustvo.

Autori teksta: Nevio Bruck i Eldin Ćurovac

Share