U organizaciji mreSVUBiH-a novi trening i promišljaonica

Predstavnici vijeća učenika srednjih škola Unsko-sanskog kantona sastat će se od 23. do 25.10.2020 godine u prostorijama Hotela “Park” u Bihaću” na novom treningu mreVUK USK.

Planirano je da tokom treninga srednjoškolci obrade niz tema i analiziraju rad vijeća učenika u proteklom periodu, dok će svaki predsjednik održati kratku prezentaciju o aktivnostima u svojoj školi kao i problemima i izazovima s kojima se suočavaju u svojim sredinama.

Posebno će biti analizirana problematika online nastave i načina za unapređenje nastavnog procesa u školama. Srednjoškolci će diskutovati i o uticaju i posljedicama koronavirusa na srednjoškolsku populaciju. Raspravljat će se i o slaboj aktivnosti učenika u školama, te na koji način motivisati mlade na aktivniji angažman u svojim savjetima.

Predviđeno je i da se na kraju treninga izabere novo rukovodstvo Unsko-sanskog kantona za tekuću školsku godinu.

A u nedjelju je na rasporedu i nova promišljaonica, ovog puta u Tešnju, u prostorijama Medžlisa islamske zajednice. Učesnici će biti mladi i građani koji će raspravljati o aktuelnim društveno-političkim temama. Početak promišljaonice je zakazan za 13h.

Građanske promišljaonice su radionice koje će zainteresovanim učesnicima pružiti mogućnost da u podsticajnom okruženju razgovaraju o raznim aktuelnim društveno-psihološkim temama iz uloge građana, odnosno iz svojih različitih perspektiva brojnih građanskih uloga. Svaka radionica je organizovana i osmišljena tako da učesnici mogu zajedno da promišljaju i razmjenjuju  mišljenja o različitim stavovima i iskustvima, te da iznesu  lična iskustva.

Share